Sl:Namestilni program za Windows

From Gramps
Jump to: navigation, search
Gramps-notes.png

This article's content is incomplete or a placeholder stub.
Please update or expand this section.


GRAMPS ni bil zasnovan za operacijski sistem Microsoft Windows, na njem teče le poizkusno. Ker pa njegova zasnova temelji na uporabi orodij Python in GTK, ki lahko tečeta na več okoljih, je nekaj prostovoljcev izdelalo preizkusni namestitveni program za okolje Windows, ki po izkušnjah več uporabnikov deluje brez večjih težav. Vseeno pa trenutno na tem projektu ni razvijalcev programa GRAMPS.

Ker namestilnik uradno ni preizkušen in dobivamo zelo malo povratnih informacij o njem, naj ostane naslednje opozorilo: GRAMPS v okolju Windows lahko postane nestabilen ali pa nenadoma poškoduje vaše podatke. Če se odločite, da ga boste uporabljali:

  • Delajte s kopijo svoje baze podatkov in poskrbite za redne varnostne kopije v formatu GRAMPS XML.
  • Ne priporočajte programa uporabnikom okolja Windows kot da je stabilen rodosloven program.
  • Pridružite se dopisnemu seznamu uporabnikov programa GRAMPS v okolju Windows, kjer boste lahko prispevali svoje izkušnje oz., če ste programer, pripomogli k prenosu programa v okolje Windows.

Namestitev

1. GRAMPS je odvisen od naslednjih programskih paketov (najboljše rezultate smo dosegli z njihovo namestitvijo po navedenem vrstnem redu):

2. Po namestitvi navedenih odvisnosti ponovno zaženite računalnik in šele nato začnite z namestitvijo programa GRAMPS.

3. gramps-3.3.1 -- GRAMPS namestilni program za okolje Windows - podpira 20 jezikov. Opomba: namestilni program se pogosto pritožuje, da pygtk ni nameščen. Običajno za rešitev težave zadošča klik na gumb Prekliči ter ponovni zagon namestinega programa.

OPOMBA: Če GTK+ že imate nameščen, saj ste ga morda dobili ob namestitvi programov Gimp ali Pidgin, potem med namestitvijo ta dva programa ne smeta teči, ker sicer namestilni program ne bo mogel zapisati določenih datotek. Če med nameščanjem GTK+ pride do napak, izberite Prekliči, ugasnite ostale programe GTK+, ter ponovno zaženite namestilni program. (Ta problem je bil javljen pod naslovom GTK+ Installer doesn't handle locked files well, tako da prijazni avtorji namestitvenega programa zanj vedo.)

Dodatni vključki

Določene funkcionalnosti programa Gramps za svoje delovanje potrebujejo dodatne programe. Gre za razna poročila, pri katerih je treba dodatno nastaviti naslednje:

  • Grafična prikaza sorodstva (tako grafični prikaz kot tudi generator kode) za svoje delovanje potrebujeta nameščen Graphviz. Kot je navedeno na strani example, je v trenutni stabilni različici manjša napaka.
  • Prikaz sorodstva potrebuje za izvoz v obliko PDF nameščen ghostscript. Če se po namestitvi gsview32.exe ali gsview32c.exe nahajata v poti sistema, bi se morala oblika PDF pojaviti na seznamu možnih oblik izdelave grafičnega prikaza sorodstva.

Omejitve

Zaenkrat ni načrtovano, da bi bile vse odvisnosti vsebovane v enem samem namestilnem paketu Gramps. To bi namreč zahtevalo zelo zahtevno usklajevanje med projektom GRAMPS in omenjenimi projekti. Poleg tega bi to prineslo 30 MB velike prenose datotek ob vsaki novi različici programa.

Govorilo se je že o možnosti namestitve dinamičnih knjižnic osnovnih odvisnosti, s čimer bi se izognili nameščanju celotnih okolij Python in GTK, vendar z idejo nismo prišli dlje od pogovorov. Več informacij o poganjanju programa v okolju Windows je na voljo v arhivu dopisnega seznama.