He:גנאלוגיה

From Gramps
Jump to: navigation, search

חקר־יוחסין, (גֵּנֵאָלוֹגְיָה), משתייך לקבוצת מדעי עזר בהיסטוריה עוסק בחקר ההקשר הגנטי של קבוצת אורגניזמים. במובן הצר של המילה, המונח מתייחס לחקר ־יוחסין והשתלשלות הדורות. המונח הרשמי שנקבע בעברית למילה הלועזית Genealogy הוא: חֵקֶר־יֻחֲסִין, והגנאלוג, שנקרא באנגלית Genealogist, הוא חוֹקֵר או חוֹקֵרת יֻחֲסִין

Gramps-notes.png
על פי החלטת האקדמיה ללשון העברית בישיבת המליאה מיום י"ז במרחשוון תשס"ח, 29 באוקטובר 2007 (ישיבה 298): [1]

.

חקר־יוחסין עוסק במחקר ומעקב אחר שושלות משפחתיות ואילנות־יוחסין אבות קדמונים (גנאלוגיה עולה) וצאצאים (גנאלוגיה יורדת). מדובר באיסוף שמות קרובי משפחה, אלו שעודם בחיים ואלו שכבר חלפו מהעולם, תוך השתתת היחסים (קישרי הגומלין וקשרי משפחה) ביניהם, על ראיות ו/או תיעודים ראשוניים, משניים ו/או נסיבתיים, כל זאת במטרה ליצירת אילן־יוחסין משפחתי מגובש. גנאלוגיה מכונה לעתים קרובות היסטוריה משפחתית, וניתן להשתמש במונחים אלה באופן מובהק: הראשון הוא המחקר הבסיסי של מי קשור למי; האחרון כולל יותר 'העמקה' במהלך חייהם ובהיסטוריה האישית של כל אחד מהאנשים המעורבים.

חוקר היוחסין אוסף מידע על קשרי שארות, בין אם מדובר באנשים שעודם בחיים, ובין בכאלו שאינם עוד בין החיים, ומבסס את היחסים המשפחתיים ביניהם, לצורך בניית אילן יוחסין, או עץ משפחה. המילה גנאלוגיה לקוחה מיוונית. genum פירושו גזע, או משפחה, בצירוף הסיומת לוגיה – תורה.

במושג גנאלוגיה משתמשים גם במטפורה (השאלה לשונית), כדי לתאר רצף היסטורי של ישויות מדיניות, כלכליות או אחרות, שירשו זו את זו או מוזגו זו לתוך זו.

לקריאה נוספת