Open main menu

Gramps β

Fi:Gramps 5.2 Wiki-käyttöohje - Tietojen syöttäminen ja muokkaaminen: Lyhyesti

Edellinen Hakemisto SeuraavaTämä luku antaa sinulle välttämättömimmät perustiedot sukututkimustietojesi syöttämisestä Grampsiin. Siinä esitellään miten syötät henkilön tietokantaan ja miten määrittelet perhesuhteet. (Tarkempi selitys löytyy seuraavasta luvusta.)

Tunnistakaamme aluksi tietojen tyypit, joita voidaan syöttää Gramps tietokantaan. Näitä ovat:

  • Henkilöiden yksilölliset tiedot (nimet, osoitteet, syntymä- ja kuolinpäivät, jne.)
  • Tiedot henkilöiden suhteista (avioliitot, avioerot, rekisteröidyt parisuhteet, jne.)
  • Tiedot henkilöiden vanhemmista ja lapsista
  • Tutkimuksen lähdeaineisto
Gramps-notes.png
Pikanäppäimet

Tässä toimitaan Grampsia valikoiden ja painikkeiden kautta, mutta voit myös käyttää laajaa "pikanäppäin" valikoimaa. Lisätietoja, katso Pikanäppäimet.

Nyt katsomme lyhyesti, miten voit syöttää ja muokata näitä tietoja.

Contents

Henkilön lisääminen ja muokkaaminen

 
Kuva. 8.1 Henkilöt kategoria - Puunäkymä - Ryhmitetyt henkilöt
 
Kuva. 8.2 Muokkaa henkilöä - ikkuna


On olemassa monta tapaa lisätä henkilö tietokantaan. Mainitsemme niistä joitakin, kun menemme eteenpäin. Yksinkertaisin tapa on lisätä henkilö Henkilöt näkymässä. Kun olet Henkilöt näkymässä (katso kuva), napsauta Lisää painiketta työkalurivillä. Syötä kaikki tietämäsi tieto henkilöstä Muokkaa henkilöä ikkunassa (katso kuva).

Muokataksesi tietokannassa olevan henkilön tietoja, valitse henkilö Henkilöt näkymässä ja napsauta Muokkaa painiketta työkaluriviltä.

 
Vaihtoehtoinen tapa lisätä tai muokata henkilöä Henkilöt näkymässä

Voit myös käyttää Lisää... ja Muokkaa... valikon kohtia Muokkaa valikosta. Tai voit napsauttaa hiiren oikealla painikkeella henkilöä ja valita Lisää... tai Muokkaa... aukeavasta kontekstivalikosta.

Henkilö voidaan myös lisätä tietokantaan Suhteet näkymässä, Muokkaa perhettä ikkunassa ja muissa paikoissa missä se on mahdollista.

Suhteen määrittely

Henkilöiden välille voidaan määritellä suhteita kahdella tavalla - käyttämällä Suhteet näkymää tai käyttämällä Muokkaa perhettä ikkunaa Perheet näkymästä. Perheet näkymää käytetään tavallisesti luotaessa suhde kerrallaan yhden perheen sisällä. Suhteet näkymää käytetään tavallisesti luotaessa monta suhdetta yhdelle henkilölle.

Suhteet-näkymässä

 
Kuva. 8.3 Suhteet näkymä

Suhteiden lisäämiseksi aktiiviselle henkilölle siirrytään hänen  Suhteet näkymäänsä. Siinä aktiivinen henkilö on ylimpänä. Työkalupalkissa on kolme kuvaketta, joista hänelle voi lisätä suhteita

  • Lisää henkilölle uudet vanhemmat
  • Lisää henkilö sukupuussa jo olevan perheen lapseksi
  • Lisää perhe jossa henkilö on vanhempana

Kun henkilölle on lisätty vanhemmat tai oma perhe, niitä ja kaikkia suhteissa näkyviä henkilöitä voidaan lisätä, muokata ja poistaa niiden vieressä olevista painikkeista.

Henkilöä napsauttamalla hänestä tulee aktiivinen henkilö ja suhteet näytetään hänen kannaltaan.

 
Poistaminen

Perheen tai henkilön poistaminen Suhteet -näkymässä poistaa ne vain aktiivisen henkilön suhteista, mutta ne jäävät kuitenkin tietokantaasi muuta käyttöä varten.


 
Kuva. 8.4 Muokkaa perhettä - ikkuna

Muokkaa perhettä ikkunassa aktiivinen henkilö voi olla isänä tai äitinä.


 
Kuva. 8.5 Valitse henkilö - ikkuna

Kysymys ?: Löytyykö aktiiviseen henkilöön suhteella lisättävä henkilö jo tietokannasta? Jos näin on, henkilöä lisätään   Lisää jo oleva painikkeella. Gramps generoi henkilölistan, josta voit valita haluamasi liitettävän henkilön. Jollei löydy, liitettävä henkilä lisätään   Lisää uusi painikkeella.

 
Suodatus

Oletusarvoisesti Gramps näyttää generoimassaan listassa vain henkilöt, joilla teoriassa voisi olla suhde aktiiviseen henkilöön. Siis vain henkilöt, jotka syntymä- ja kuolintietojensa puolesta sopivat aktiivisen henkilön elinkaareen. Halutessasi voit lisätä henkilön listaan + painikkeella. Suodatuksen ohittamiseksi valitse Näytä kaikki vaihtoehto.

 
Henkilön etsiminen

Muistathan että voit hakea listalta tapauksia syöttämällä näppäimistöllä haun alkukirjaimia. (Katso Tietueiden löytäminen)


Suhteen muokkaamiseksi  Suhteet näkymässä napsautetaan   Muokkaa painiketta halutun perheen kohdalla. Jos näkymässä on useita suhteita, voit valita haluamasi puolison tai partnerin napsauttamalla   Muokkaa painiketta ao. suhteen kohdalla.


Perheet listanäkymässä

Avaa  Perheet lista, napsauta   Lisää painiketta työkaluista. Tyhjä Muokkaa perhettä ikkuna avautuu. Voit lisätä ikkunassa perheeseen henkilöitä.

Muokkaa perhettä-ikkuna avautuu Perheet listasta, Suhteet näkymän   Muokkaa vanhempia sekä   Muokkaa perhettä painikkeista.


Vanhempien määrittely

 
Kuva 8.6 Valitse perhe - ikkuna

Voit määritellä aktiiviselle henkilölle vanhemmat  Suhteet näkymässä (suhteet-kuva). Pieni varovaisuus on paikallaan ehkäisemään saman perheen luonnin kahteen kertaan. Jos haluat lisätä aktiivisen henkilön olemassa olevaan perheeseen, napsauta   Lisää perheen lapseksi painiketta. Jos perhettä ei ole vielä luotu, napsauta   Lisää uudet vanhemmat painiketta.

Jos napsautat   Lisää perheen lapseksi painikketta, näytetään Valitse perhe ikkuna. Ikkunasta voit valita olemassa olevan perheen ja aktiivinen henkilö lisätään perheen lapseksi.

Jos napsautat   Lisää uudet vanhemmat painikkeen, uusi Muokkaa perhettä ikkunassa näytetään aktiivinen henkilö uuden perheen lapsena. Voit lisätä vanhemmat, joko valitsemalla olemassa olevan perheen henkilön vanhemmiksi tai lisäämällä henkille uudet vanhemmat.

 
Varoitus

Jos luot uuden perheen ja valitset vanhemmat jotka ovat jo olemassa olevassa perheessä, Gramps näyttää varoitusviestin. Jos jatkat tallettamalla uuden perheen, sinulla on sama perhe kahteen kertaan.

 
Kuva 8.7 Perhe kahteen kertaan

Voit myös määritellä henkilön vanhemmat Perheet näkymässä. Jos perhe on jo olemassa, napsauttamalla   Muokkaa painiketta työkalurivillä ja lisäämällä henkilön lapseksi Muokkaa perhettä ikkunassa. Jos perhettä ei ole vielä olemassa, napsauta   Lisää painiketta luodaksesi uuden perheen ja lisää oikeat vanhemmat ja lapset.

Lapsen määrittely

 
Kuva 8.8 Lapsiviite muokkain - ikkuna

Lapsen suhteen lisääminen on samanlainen toimenpide. Valitse   Suhteet ja   Perheet näkymissä olemassa oleva perhe tai luo uusi perhe. Lapsi voidaan lisätä valitsemalla lapsi välilehden työkaluriviltä   Lisää tai   Valitse painikkeella.

Napsauttaminen   Lisää painiketta näyttää ennen lapsiviite ikkunaa Muokkaa henkilöä ikkunan, jossa voit lisätä uuden henkilön. Napsauttaminen   Valitse painikkeesta mahdollistaa olemassa olevan henkilön valinnan listalta. Oletuksena lapsella on valittu syntymäsuhde molempiin vanhempiin.

Jos haluat vaihtaa vanhempien ja lapsen välistä suhdetta oletuksena olevasta syntymäsuhteesta, valitse lapsi ja napsauta   Muokkaa painiketta. Tämä näyttää Lapsiviite muokkain ikkunan.

Jos haluat vaihtaa perheen lasten järjestystä, käytä nuolinäppäimiä tai raahaamista Perhemuokkaimessa (ks. drag and drop).


Kuvien ja muiden media tiedostojen lisääminen

Voit lisätä valokuvia ja muita media tiedostoja yksittäiselle henkilölle, tapahtumille, lähteille ja paikoille. Voit myös lisätä kuvan joka ei rajoitu yhteen henkilöön tai tapahtumaan (esimerkiksi perhekuvat).

Jos haluat lisätä kuvan henkilölle, vaihda  Henkilöt näkymään (Pääikkuna), valitse henkilö ja napsauta   Muokkaa painiketa työkaluriviltä. Tämä avaa Muokkaa henkilöä ikkunan (Muokkaa henkilöä). Seuraavaksi valitse Galleria välilehti ja napsauta   Lisää painiketta avataksesi Valitse media tiedosto ikkuna. Kirjoita tiedostonimi tai selaa löytääksesi haluamasi kuvatiedoston ja syötä otsikko kuvalle.

Lisätäksesi tapahtumaan liittyvän kuvan (esimerkiksi avioliitto), vaihda   Perheet näkymään (Perheet näkymä) ja kaksoisnapsauta puolison nimeä. Tämä avaa Avioliitto/Suhde muokkain ikkunan. Valitse Galleria välilehti ja napsauta   Lisää painiketta ja lisää kuva.

Lisätäksesi lähteesen tai paikkaan liittyvän kuvan, vaihda   Lähteet näkymään tai   Paikat näkymään. Valitse haluamasi lähde tai paikka ja kaksoisnapsauta sitä tai napsauta   Muokkaa kuvaketta työkalurivillä. Valitse Galleria välilehti ja napsauta   Liisää painiketta ja lisää kuva.

Lopuksi, lisätäksesi kuvan jonka haluat kuuluvan tietokantaan, mutta ei ole rajattu yhteenkään erityiseen henkilöön, suhteeseen, lähteeseen tai paikkaan, vaihda   Media näkymään. Sitten napsauta   Lisää kuvaketta työkaluriviltä lisätäksesi kuvan. Jos olet jo lisännyt kuvia yhteenkään yksittäiseen galleriaan, löydät ne myös listattuna Media näkymästä.

 
Vaihtoehtoinen tapa lisätä kuvia gallerioihin

Kuva voidaan aina lisätä mihin tahansa galleriaan vetämällä ja pudottamalla. Kuvat voidaan vetää   Media näkymästä, mistä tahansa galleriasta, työpöydältä, tiedostojen hallinnasta tai web selaimesta ja pudottaa oikeaan galleriaan.

Missä tahansa galleriassa, voit myös käyttää   Muokkaa painiketta muokataksesi kuvan tietoja ja   Poista painiketta poistaaksesi kuvaviittauksen kyseisestä galleriasta.

 
Kuvan poistaminen galleriasta

Media tiedoston poistaminen galleriasta ei poista kuvaa tietokannasta. Kuvan täydellinen poistaminen tietokannasta, valitse kuva   Media näkymässä ja sitten napsauta   Poista painiketta työkalurivillä.

Tapahtumien, lähteiden, paikkojen ja arkistojen muokkaaminen

Lisätäksesi tapahtuman, lähteen, paikan, tai arkiston tietokantaan, vaihda   Tapahtumat näkymään ( Tapahtumat näkymä),   Lainauksetnäkymään,   Lähteet näkymään (Lähteet näkymä),   Paikat näkymään (Paikat näkymä) tai   Arkistot näkymään (Arkistot näkymä). Sitten napsauta   Lisää kuvaketta työkaluriviltä lisätäksesi vastaavan tiedon. Syötä tiedot Tapahtuma muokkain ( Lähde muokkain , Paikka muokkain tai Arkisto muokkain ) ikkunassa.

Muokataksesi jo tietokannassa olevan tapahtuman, lähteen, paikan tai arkiston tietoja, vaihda oikeaan näkymään, valitse kohde jota haluat katsoa/muokata ja sitten napsauta   Muokkaa painiketta työkaluriviltä. Vaihtoehtoisesti voit kaksoisnapsauttaa kohdetta muokataksesi sitä.

 
Kuva. 8.9 Tapahtumat - näkymä
 
Kuva. 8.10 Paikat - näkymä
 
Kuva. 8.11 Arkisto - näkymä


Edellinen Hakemisto Seuraava
  Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known Typographical conventions