Tietojen syöttäminen ja muokkaus: Yksityiskohtainen ohje

From Gramps
Jump to: navigation, search

Kuten aikaisemmin todettiin, GRAMPS tarjoaa lukuisia erilaisia näkymiä tietojen esittämiseen. Jokainen näkymä tarjoaa eri tapoja syöttää ja muokata tietoja. Samoihin tietoihin on mahdollista päästä eri näkymistä käsin.

GRAMPSissa tieto syötetään ja muokataan ns. dialogien (engl. ohjeessa dialog(* ) avulla. Tarkennetaan mitä sillä tässä ohjeessa tarkoitetaan:

Dialogi on ponnahdusikkuna, joka tarjoaa yhden tai useamman tavan syöttää ja muokata tietoa, joka soveltuu tiettyyn kategoriaan. Esimerkkeinä dialog-syöttölaatikoista ovat yksittäisen henkilön tietojen muokkaus sekä perhetietojen muokkaus. Jälkimmäisestä esim: Valitse Perheet, jonka jälkeet pääset esiin tulevista perheistä valitsemaan sen mitä aiot muokata.


(* Termille ei pyritty etsimään suomenkielistä vastinetta ainakaan toistaiseksi, koska suomenkielinen ohje on vielä kesken ja silloin on helpompi seurata englanninkielistä ohjetta, jos siellä käytetty vapaa ilmaisu on sama kuin suomalaisessa ohjeessa.


Dialogit sisältävät usein välilehtiä, joihin pääsee Dialogeissa esiintyvien valikoiden kautta. Esimerkiksi GRAMPSin aloitusnäkymästä valittaessa Henkilöt ja sieltä haluttu henkilö, saadaan kaksoisklikkaamalla esiin henkilödialogi. Siellä olevia muokattavia välilehtiä ovat Tapahtumat, Nimet, Lähteet, Ominaisuudet jne.


Gramps-notes.png
Lisää, Poista, ja Muokkaa -näppäimet

Useimmissa tapauksessa GRAMPSissa voidaan lisätä tietoja yksinkertaisesti painamalla valikossa näkyvää nappulaa+, ja vastaavasti nappulaa- kun halutaan poistaa tietoja. Kuvake kynästä paperin päällä on tarkoittaa muokkausta. Jatkossa tässä ohjeessa viitataan Edit+ ja Edit- -merkinnöin millä tavoin on tarkoitus muokata.

Details

  1. Gramps 3.3 Wiki Manual - Entering and Editing Data: Detailed - part 1: Learn how to add persons, dates, families and relationships to GRAMPS
  2. Gramps 3.3 Wiki Manual - Entering and Editing Data: Detailed - part 2: Learn about the other core objects in GRAMPS: events, sources, places, repositories and notes
  3. Gramps 3.3 Wiki Manual - Entering and Editing Data: Detailed - part 3: Learn how attributes and addresses work, as well as how you can merge data.


Previous Index Next