Template:Releases/4.0.0/nl

From Gramps
Jump to: navigation, search
 De uitgave Gramps 4.0.0 (De "The Miracle of Birth" een belangrijke nieuwe uitgave) vrijgegeven.
Gramps-release.png
21 mei 2013

Versie 4.0.0, de "The Miracle of Birth", werd uitgegeven. Dit is een belangrijke nieuwe uitgave, opwaardeer NIET naar deze volledig nieuwe versie indien u niet eerst zeker bent dat u deze versie op uw systeem kunt draaien.

Als een van de eerste grote, multi-platform (Linux, Windows, Mac OS X, ...), niet-Gnome GTK applicaties maakt Gramps de sprong naar GTK 3. Tegelijkertijd worden zowel python 2.7 en python 3.x ondersteund. Al is de laatste python-versie eerder nog experimenteel te noemen. Belangrijk is tevens dat Gramps 4.x nu distutils gebruikt. Daarom is de installatieprocedure volledig anders dan vorige versies.

De Gramps-ontwikkelaars hebben getracht om waar mogelijk Gramps 4.0 gelijk te maken aan 3.4. Daarom werden er geen gegevensaanpassingen gedaan en er ook geen al te grote schermveranderingen. Met andere woorden een reservekopie .gramps van versie 4.0 zal zonder problemen geopend kunnen worden in Gramps 3.4. Dit geeft de gebruikers de mogelijkheid om ten volle Gramps 4.0 uit te proberen.

Maar vergis u niet, zeer veel programmacode is nieuw of gewijzigd! Op deze uitgave te laten werken op Mac, Windows en Linux danken we de vele ontwikkelaars die hielpen met de GTK-ondersteuning. Maar let op, Gramps 4.0 werkt enkel op basis van zeer recente software. Een installatie voor Windows zal niet voor de nabije toekomst zijn. Draait u Linux dan zijn de optionele pakketten nog niet aanwezig in de klassieke distro's. Dit alles om duidelijk te maken dat u rustig de versie 3.4 verder kunt gebruiken en dan hoeft u slechts te wachten op de nieuwe software-pakketten. Voor diegenen die de software niet kunnen opwaarderen naar de vereiste componenten, maar toch Gramps 4.0 wensen te proberen kunnen best Virtualbox proberen.


Voor het opwaarderen

Voor u opwaardeert dient u zeker te zijn dat uw stamboomgegevens veilig zijn. Het beste doet u dit:

 1. Start Gramps 3.4
 2. Open uw stamboom
 3. Exporteer de stamboom naar het gramps xml-formaat of het gramps xml-pakket formaat (die bevat tevens uw foto's en andere mediabestanden die verbonden zijn met uw stamboomgegevens). Exporteer uw stamboom via menu Stambomen->Reservekopie aanmaken....
 4. Sluit deze stamboom en herhaal deze stappen voor elke andere stamboom
 5. Berg de resulterende bestanden op op een veilige plaats

Overzicht van de grote veranderingen

 • Conversie naar GTK 3 en gebruik van gobject introspection, zie de Engelstalige verklaringen GEPS 029
 • Python 3 ondersteuning, zie de Engelstalige verklaring GEPS 031
 • Code-reorganisatie, zie de Engelstalige verklaring GEPS 008
 • Autotools wordt niet meer gebruikt om Gramps te bouwen; distutils wordt gebruikt, zie de Engelstalige verklaring GEPS 026
 • Volledig aangepaste en herwerkte behandeling van de lokale taalinstellingen

Overzicht van de zichtbare veranderingen

Zie schermvoorbeelden.

 • Het Gramplet-scherm wordt nu Dashboard genoemd. Dit om een overdaad aan het woord Gramplet te vermijden en om nieuwe gebruikers duidelijk te maken wat te verwachten van dit scherm.
 • GTK 3 gebruik nieuwe thema's. Gebruikers die geen Gnome gebruiken moeten een mooi GTK 3 theme gebruiken om tenvolle Gramps 4.0 te kunnen waarderen. Installeer een GTK 3 thema en test het uit. Indien Gramps er lelijk uitziet hebt u een fout gemaakt.
 • Verschillende navigatiemethoden voor de zijbalk kunnen geïnstalleerd worden
 • Nieuwe waaiergrafiek voor de voorouder en afstammelingen: deze grafieken geven op een beperkte ruimte veel inzicht in uw stamboom. U kunt nu ook deze grafieken afdrukken.
 • Alle hulpdialogen zijn herwerkt: daarom zijn de export-dialoog, de hulp- en foutmeldingsdialogen verschillend van versie 3.4, maar ze bieden wel nog dezelfde functionaliteiten
 • Nieuwe taken-Gramplet die een lijst van alle taken geeft
 • Meer mogelijkheden om in een vreemde taal verslagen op te stellen en uit te drukken
 • Narrative Web werd herwerkt om het stabieler te maken

Installatiestatus

 1. OS X: Mac OS X zal weldra een officiële installatiemethode hebben die alle componenten zal bevatten
 2. Linux: We verwachten Linux-pakketten voor de verschillende distro's. Gramps 4.0 zal enkel kunnen werken met distributies die na oktober 2012 zijn verschenen. Gebruik virtualbox voor oudere distributies. Sommige optionele afhankelijkheden zijn momenteel nog niet beschikbaar in de huidige distributies. Wenst u toch hiervan gebruik te maken dan dient u deze afhankelijkheden via de broncode te installeren. Een Engelstalige hulp kunnen deze stappen voor een Ubuntu-distro zijn:installatiegids. Specifiek voor Ubuntu en afgeleide distro's zijn spellingscontrole, geografisch scherm en exiv-beeldbewerking te installeren via de broncode.
 3. Windows: veel werk werd de laatste maanden verricht om de basis die nodig is voor Gramps in Windows klaar te krijgen. Maar momenteel is er slechts een ruwe Engelstalige schets van een installatiegids beschikbaar. We hopen dat dit voldoende is om de windows-ontwikkelaars toe te laten om een volledige installatiemethode ('AIO installer') voor zowel 4.0 als de 3.4 versie te ontwikkelen.

Zie ook het Engelstalige changelog-bestand voor meer details.