Changes

Jump to: navigation, search

Nl:Gramps-4.0 Wiki Handleiding - Navigatie

21 bytes removed, 09:49, 21 May 2013
stamboom
== Het gebruik van het stamboomscherm ==
Het [[Gramps_4.0_Wiki_Manual_-_Main_Window/nl#Stamboomscherm|stamboomscherm]] laat u eveneens toe om te navigeren in de familiestamboomstamboom. Het voordeel van dit scherm is dat u meerdere generaties van de stamboom kunt zien. Ook kunt u onmiddellijk van een achterkleinzoon naar een overgrootvader springen zonder dat u de tussenliggende generaties moet doorlopen.
Indien u de actieve persoon veranderd, zal de stamboom opnieuw aangepast worden zodat tot vijf generaties worden getoond te beginnen met de nieuw geselecteerde actieve persoon. U kunt in het stamboomscherm eenvoudig navigeren tussen de leden van de getoonde stamboom:
* Voor diegene die ''gmail'' of ''thunderbird'' gebruiken zal het tagconcept niet nieuw zijn. In plaats van mails in aparte mappen te plaatsen zoals in ''Outlook'' (Windows) of ''Evolution'' (Linux), kunnen mails geclassificeerd worden door er tags aan toe te wijzen. In plaats van een N:1 classificatie (een mail kan slechts in één map aanwezig zijn en een map kan verschillende mails bevatten), kunt u zoals in ''gmail'' of ''thunderbird'' een N:M classificatie (een mail kan verschillende tags hebben en een tag kan voor meerdere mails toegepast worden) gebruiken.
Als u bijvoorbeeld een zeer grote familiestamboom stamboom hebt, zal u misschien bepaalde onderdelen van die stamboom maken. Deze onderdelen kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen. Als voorbeeld nemen we een onderdeel met enkel de familie langs vaderskant en een ander onderdeel met enkel de familie aan moederskant, een ander deel dat naar de V.S. uitweek of bekende personen in uw stamboom.
De idee is dan om een verschillende tag aan ieder onderdeel toe te wijzen: ''VADER'', ''MOEDER'', ''USA'' en ''BEKEND'' bijvoorbeeld.
[[Image:Tags5-34-nl.png|thumb|right|300px|Fig. {{#var:chapter}}.{{#vardefineecho:figure|{{#expr:{{#var:figure}}+1}}}} Op een tag filteren via het scherm filterzijbalk]]
Uw familie langs vaderszijde bepalen wanneer u filters gebruikt, is vrij eenvoudig. Er zijn al voldoende filters met de juiste logica beschikbaar om dit uit te voeren. Aan de andere kant, personen uitfilteren die naar de V.S. emigreerden is al moeilijker. Voor het bepalen wie een bekend persoon was in uw familiestamboom stamboom via een filter, is nagenoeg onmogelijk omdat er hier geen logische regel kan opgebouwd worden. Tags zijn in dat geval veel praktischer.
Maar filters hebben dan weer het grote voordeel dat ze '''dynamisch''' zijn. Stel u voegt een voorouder toe langs vaderszijde in uw gegevensbestand, dan wordt deze voorouder automatisch toegevoegd aan het filter.
57
edits

Navigation menu