Changes

Jump to: navigation, search

Nl:Hoe kunt u helpen

130 bytes added, 08:27, 11 February 2013
no edit summary
Hoe kunt '''u''' bijdragen? {{languages|How you can help|Nl:Hoe kan kunt u helpen}} [[Category:Nl:Documentatie|Hoe kan u helpen]][[Category:Developers/General]]
Hoe kunt '''u''' bijdragen to Gramps?
==Waarom hebben we uw hulp nodig==
We zijn eigenlijk slachtoffer van ons eigen succes geworden. Over de laatste paar jaren groeide GRAMPS Gramps naar duizenden gebruikers. Elke dag komen er vragen voor ondersteuning en uitbreidingen bij. Maar spijtig genoeg liep de groei van het ontwikkelingsteam niet gelijk hiermee. Vorig jaar werden 90 % van alle aanpassingen door slechts vijf mensen gedaan.
De verdere vooruitgang van het project wordt dan ook vertraagd door de bijkomende ondersteuningsrolverhoogde ondersteuning. Om deze bijkomende druk van de gebruikersgemeenschap op te vangen hebben we dus bijkomende steun nodig.
Hier vindt u een lijst van programmeertaken die we willen optimaliseren. Indien u kan helpen, laat het ons weten.
; Verbeterde '''GEDCOM''' -import en export: Hoe hard we ook proberen, er iets altijd wel iets dat moet/kan verbeterd worden.
; Oplossen van foutrapporten: Die rapporten komen elke dag toe, soms meerdere per dag. Oplossen van deze fouten is één van de belangrijkste manieren om het ontwikkelingsteam te helpen. Dan hebben de teamleden meer tijd over voor systeemuitbreidingen.
; Het inpassen van programma's die kaarten tonen op het beeldscherm ('openstreetmap', 'google maps'): met deze hulpmiddelen en de locaties in GRAMPS GrampsS zijn er honderden mogelijkheden te verwezenlijken.
; Het werken met grote gegevensbestanden en snelheidsverbeteringen.
; Importeren van gegevens, duplicaten samenvoegen: wanneer meer bronnen gebruikt worden en gegevens van deze bronnen worden geïmporteerd in GRAMPS Gramps is het vaak zeer moeilijk om duplicaten te vinden.
==Web 2.0==
Het nieuwe modewoord: '''Web2.0'''. Een '''collaboratie'''-hulpmiddel voor GRAMPS Gramps zou natuurlijk super zijn.Mensen die gewoon vertrouwd zijn om ''met het bouwen van 'webapplicaties''' te maken zouden kunnen hier ontzettend kunnen helpen. De idee is om een ''webbased'' -toepassing te hebben, waar men .gramps bestanden zou kunnen in importeren (en dit onafhankelijk van GRAMPS Gramps of andere ontwikkelaars), met de mogelijkheid om gegevens over en weer te verplaatsen. Deze vorms vorm van import maar dan met een automatische samenvoeging van de gegevens is '''werkelijk zeer dringend nodig'''. Dit blijkt uit gebruikersvragen en reacties. Dit is een steeds terugkerend thema in de commentaren over GRAMPSGramps.
==Maar wat als ik niet kan programmeren?==
Zelfs indien u kan niet kunt programmeren kan kunt u toch waardevolle hulp bieden. U kan bv.kunt bijvoorbeeld:
; Ontwikkelen van testbestanden: We hebben nood aan testbestanden met gegevens om alle eigenschappen van het programma te testen.
; Helpen met ''interface''-testing: Door ofwel de ''interface'' met de hand manueel te testen of door ''dogtail''-testen te maken voor automatische testen.; Schrijven van handleidingen op wiki: Hier kunt u '''de meest waardevolle bijdrage leveren''' als niet-programmeur. Als gebruiker kan kunt u best uitleggen aan andere gebruikers hoe u bepaalde dingen doet, of niet doet en uw kennis delen met anderen is fantastisch en leuk. Uw kennis over gebruikte verslagen en instellingen en hoe de verslagen nog beter kunnekunnen, is zeer waardevol voor anderen.{{man tip|1=Wiki Handleiding|2=Verbeter en vul daarom de {{man label|wiki pagina's}} aan, zeker de handleiding}}
{{man tip|1=Wiki Handleiding|2=Verbeter en vul daarom de {{man label|wiki-pagina's}} aan, zeker de handleiding}} [[:Category:Nl:Hoe...|Hoe doe je bepaalde dingen...]], [[:Category:Nl:Gebruikershandleidingen|Handleidingen]], [[:Category:Nl:Tips|Tips]], Engelstalige [[:Category:Screencasts|Screencasts]].; Ontwikkelen van ''screencasts'': [http://www.unixuser.org/~euske/vnc2swf/ vnc2swf], [http://recordmydesktop.sourceforge.net/ recordmydesktop], [http://live.gnome.org/Istanbul Istanbul], [http://www.tortall.net/mu/wiki/Cankiri Cankiri], [http://www.techmag.biz/capturing_screen_VLC_screencasting VLC], [http://xvidcap.sourceforge.net/ xvidcap], 'gifsicle or ' of [http://www.swftools.org/ SWFTools] al deze programma's kunnen gebruikt worden om schermfilmpjes te maken die kunnen gebruikt worden om duidelijk uit te leggen hoe mensen bepaalde dingen kunnen doen. [http://imagination.sourceforge.net/ Imagination] en [http://www.openshot.org/ OpenShot] kunnen ons helpen om video's aan te maken met toevoeging van schermvoorbeelden.Blijkbaar werkt het [http://en.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Web_Consortium W3C] aan specificaties voor ''SMIL'' [http://www.w3.org/AudioVideo/ Synchronized Multimedia Integration Language] en een beeldspecificatie kan toegevoegd worden aan [http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/#video HTML5]...maar dat zal nog niet voor morgen zijn.; Maken van vertalingen Vertalingen maken: GRAMPS Gramps ondersteunt vele talen, maar hoe meer talen we kunnen ondersteunen hoe beter voor de gemeenschap. zie hiervoor ook het portaal [[Portal:Translators| Vertalers]] of klik in de linkse menulijst onder item '''gemeenschap'''.; Maken van een GRAMPSGramps-pakket voor een bepaalde distributie: Het installeren van de broncode is soms te hoog gegrepen voor de meeste nieuwe gebruikers. Indien u een installatiepakket voor uw systeem/distributie kan maken zal dat eenvoudiger zijn voor nieuwe gebruikers.
; Deelnemen aan de [[:Contact#Mailing_Lists/nl|postlijsten]]: Indien de gebruikers de vragen van andere gebruikers kunnen beantwoorden, vermindert dit in grote mate de werkdruk van de ontwikkelaars.
{{languages|How you can help|Nl:Hoe kan u helpen}}
 
[[Category:Nl:Documentatie|Hoe kunt u helpen]][[Category:Nl:Hoe...|Hoe kunt u helpen]]
3,245
edits

Navigation menu