Changes

Jump to: navigation, search

Nl:Genealogie de basis

1 byte added, 19:38, 29 April 2007
no edit summary
* '''Start je onderzoek van de gegevens die je kent en ga dan naar de dingen die je nog niet kent.''' Noteer alles wat gekend is voor je een veronderstelling maakt. De feiten kunnen een richting aangeven waar je verder onderzoek naar kan doen. Verspil je tijd echter niet met het dornemen van duizenden gegevens in de hoop dat je zo een spoor zou ontdekken als je nog andere niet onderzochte bronnen kan vinden.
* '''Wees beschrijvend.''' Beperk je niet tot een opsomming van namen, datums en locaties. Genealogie is niet alleen de studie en analyse van wat er gebeurd is, maar ook het waarom en welke gebeurtenissen een beslissende invloed hadden op het nageslacht. Bovendien is een leuk verhaal hier en daar belangrijk om de geschiedenis van je familie even boeiend te maken voor anderen als voor jezelf.
* '''Wees zo nauwkeurig mogelijk.''' Maak geen veronderstellingen wanneer je gegevens noteert van primaire bronnen. Schrijf exact neer wat je ziet. Gebruik commentaren tussen rechte haakjes om je eigen toevoegingen, weglatingen of opmerkingen te noteren. Maak gebruik van het latijnse "[sic]": dit is de standaard methode om een duidelijk duidelijke fout in de latijnse brontekst aan te geven. Het is best mogelijk dat hetgene wat je eerst zag als een afkorting of een verkeerde spelling eigenlijk een andere schrijfwijze was (misschien periode gebonden) of een feitelijk onderscheid tussen twee verschillende spellingsvormen.
* '''Noteer iedereen.''' Schrijf alle personen op die je bij een gebeurtenis vind. Mensen leefden, werkten of deden andere dingen vaak samen zodat verwanten vermeld kunnen worden bij gebeurtenissen van broers en zusters, buren of locale kerkgemeenschappen.
* '''Maak een plan.''' Als je weet naar wat je moet zoeken kan je heel wat tijd besparen. Speciale zoektochten naar originele documenten, begraafplaatsen, bibliotheken of om interviews af te nemen van bepaalde personen kunnen vaak niet herhaald worden. Stel dus zeker dat je alle informatie over al hetgene waarnaar je opzoek bent noteert. En benut deze vaak unieke kans om zoveel mogelijk te noteren. Het is zeer frustrerend achteraf vast te stellen dat je een vitaal gegeven niet genoteerd hebt wanneer de informatie voor het grijpen was.
3,245
edits

Navigation menu