Nl:Hoe kunt u helpen

From Gramps
(Redirected from How you can help/nl)
Jump to: navigation, search

Hoe kunt u bijdragen to Gramps?

Waarom hebben we uw hulp nodig

We zijn eigenlijk slachtoffer van ons eigen succes geworden. Over de laatste paar jaren groeide Gramps naar duizenden gebruikers. Elke dag komen er vragen voor ondersteuning en uitbreidingen bij. Maar spijtig genoeg liep de groei van het ontwikkelingsteam niet gelijk hiermee. Vorig jaar werden 90 % van alle aanpassingen door slechts vijf mensen gedaan.

De verdere vooruitgang van het project wordt dan ook vertraagd door de verhoogde ondersteuning. Om deze bijkomende druk van de gebruikersgemeenschap op te vangen hebben we dus bijkomende steun nodig.


Wat kunt u doen om te helpen

Hier vindt u een lijst van programmeertaken die we willen optimaliseren. Indien u kan helpen, laat het ons weten.

Verbeterde 'GEDCOM'-import en export
Hoe hard we ook proberen, er iets altijd wel iets dat moet/kan verbeterd worden.
Oplossen van foutrapporten
Die rapporten komen elke dag toe, soms meerdere per dag. Oplossen van deze fouten is één van de belangrijkste manieren om het ontwikkelingsteam te helpen. Dan hebben de teamleden meer tijd over voor systeemuitbreidingen.
Het inpassen van programma's die kaarten tonen op het beeldscherm ('openstreetmap', 'google maps')
met deze hulpmiddelen en de locaties in Gramps zijn er honderden mogelijkheden te verwezenlijken.
Het werken met grote gegevensbestanden en snelheidsverbeteringen.
Importeren van gegevens, duplicaten samenvoegen
wanneer meer bronnen gebruikt worden en gegevens van deze bronnen worden geïmporteerd in Gramps is het vaak zeer moeilijk om duplicaten te vinden.

Web 2.0

Het nieuwe modewoord: Web2.0. Een collaboratie-hulpmiddel voor Gramps zou natuurlijk super zijn. Mensen die vertrouwd zijn met het bouwen van 'webapplicaties' kunnen hier ontzettend helpen. De idee is om een 'webbased'-toepassing te hebben, waar men .gramps bestanden zou kunnen in importeren (en dit onafhankelijk van Gramps of andere ontwikkelaars), met de mogelijkheid om gegevens over en weer te verplaatsen. Deze vorm van import maar dan met een automatische samenvoeging van de gegevens is werkelijk zeer dringend nodig. Dit blijkt uit gebruikersvragen en reacties. Dit is een steeds terugkerend thema in de commentaren over Gramps.

Maar wat als ik niet kan programmeren?

Zelfs indien u niet kunt programmeren kunt u toch waardevolle hulp bieden. U kunt bijvoorbeeld:

Ontwikkelen van testbestanden
We hebben nood aan testbestanden met gegevens om alle eigenschappen van het programma te testen.
Helpen met 'interface'-testing
Door ofwel de 'interface' manueel te testen of door 'dogtail'-testen te maken voor automatische testen.
Schrijven van handleidingen op wiki
Hier kunt u de meest waardevolle bijdrage leveren als niet-programmeur. Als gebruiker kunt u best uitleggen aan andere gebruikers hoe u bepaalde dingen doet, of niet doet en uw kennis delen met anderen is fantastisch en leuk. Uw kennis over gebruikte verslagen en instellingen en hoe de verslagen nog beter kunnen, is zeer waardevol voor anderen.
Tango-Dialog-information.png
Wiki Handleiding

Verbeter en vul daarom de wiki-pagina's aan, zeker de handleiding


Hoe doe je bepaalde dingen..., Handleidingen, Tips, Engelstalige Screencasts.

Ontwikkelen van 'screencasts'
vnc2swf, recordmydesktop, Istanbul, Cankiri, VLC, xvidcap, 'gifsicle' of SWFTools al deze programma's kunnen gebruikt worden om schermfilmpjes te maken die kunnen gebruikt worden om duidelijk uit te leggen hoe mensen bepaalde dingen kunnen doen. Imagination en OpenShot kunnen ons helpen om video's aan te maken met toevoeging van schermvoorbeelden.

Blijkbaar werkt het W3C aan specificaties voor SMIL Synchronized Multimedia Integration Language en een beeldspecificatie kan toegevoegd worden aan HTML5.

Vertalingen maken
Gramps ondersteunt vele talen, maar hoe meer talen we kunnen ondersteunen hoe beter voor de gemeenschap. zie hiervoor ook het portaal Vertalers.
Maken van een Gramps-pakket voor een bepaalde distributie
Het installeren van de broncode is soms te hoog gegrepen voor de meeste nieuwe gebruikers. Indien u een installatiepakket voor uw systeem/distributie kan maken zal dat eenvoudiger zijn voor nieuwe gebruikers.
Deelnemen aan de postlijsten
Indien de gebruikers de vragen van andere gebruikers kunnen beantwoorden, vermindert dit in grote mate de werkdruk van de ontwikkelaars.