Nl:Gramps XML

From Gramps
(Redirected from GRAMPS XML/nl)
Jump to: navigation, search

Gramps XML is een XML-formaat ontwikkeld om Gramps-gegevens op te slaan. Het doel is een volledig omzetbaar, door mens en machine te lezen, XML-formaat te hebben. Zeer belangrijk is dat dit formaat toelaat om gegevens te lezen en weg te schrijven zonder gegevensverlies. Bovendien laat dit XML-formaat toe de gegevens op een slimme en gecomprimeerde manier op te slaan en men kan gebruik maken van een versiecontrolesysteem om veranderingen te volgen.

De reden waarom het XML-formaat niet als werkgegevensbestandsformaat (intern) is performantie niet verlagen en speciaal om het geheugen van de computer te ontlasten.

Gramps XML-hulpmiddelen

Startend met XML 1.0 heeft iedere nieuwere versie van XML zijn eigen hulpmiddelenpagina waar verwezen wordt naar de DTD en het RELAX NG schema van die bepaalde revisie. Deze pagina's kunt u op http://www.gramps-project.org/xml/ vinden.

Te beginnen met Gramps 3.1.2 kunnen alle officiële versies van Gramps-XML-bestanden geïmporteerd worden. Maar er zal een waarschuwing gegeven worden wanneer u tracht om een 1.0.0 XML te importeren. Zie ook [1]

Voor vroegere versies dan Gramps 3.1.1 dient u onderstaande tabel te raadplegen om de juiste versie te kiezen.

Gramps versie XML-versie Importeert volgende XML-versie Voorbeeld Opmerkingen/Wijzigingen
3.4.x 1.5.0 >= 1.0.0 - optimaal 1.4.0 [2] Ondersteuning van citaten

Gramps XML is nu idempotent[3].4365
De exporteerder verandert de gegevensvolgorde niet meer. Dit maakt het eenvoudiger om naar verschillen tussen versies/revisies te zoeken.

3.3.x 1.4.0 >= 1.0.0 - optimaal 1.3.0 [4] veranderingen
3.1.x 1.3.0 >= 1.0.0 - optimaal 1.1.0 [5]
3.0.x 1.2.0 >= 1.1.0 [6]
2.2.x 1.1.0-1.1.4 >= 0.0.0 [7]
2.0.x 1.0.0 >= 0.0.0 [8]
1.0.x geen officiele versie (0.0.0) - [9]
0.0.x beta software (0.0.0) Niet ondersteund Niet ondersteund

U kunt VirtualBox of Vmware en de oude 'lgenealogy images' van http://ftp.gwdg.de/pub/linux/gramps/ gebruiken om een oude XML te converteren.

DTD aanmaken

Een hulpgereedschap zoals xml2dtd kunnen een hulp zijn voor diegenen die niet zo vertrouwd zijn met de DTD-grammatica. Dit hulpmiddel maakt een DTD-bestand van een XML-bestand aan. Nieuwe inhoud van Gramps XML kunt u hiermee testen en met een huidige Gramps DTD samenvoegen.

RELAX NG aanmaken

Hulpgereedschappen zoals trang of NekoDTD kunnen een Gramps DTD-bestand omzetten in een RELAX NG bestand. Enkele andere hulpmiddelen en recente informatie (22/1/2011) vind u hier [10].

Een Gramps XML-bestand valideren

Om het Gramps Xml-bestand te valideren t.o.v. zijn DTD, gebruikt u best het xmllint-programma. Dit programma maakt deel uit van het libxml2-utils-pakket.

xmllint --noout bestandsnaam.gramps

Wordt het bestand niet gevalideerd dan is er een fout in ofwel het DTD ofwel in het XML schrijfprogramma. Gelieve dan een foutrapport op te sturen naar http://bugs.gramps-project.org.

Een Gramps XML-bestand parsen

Zie ook

Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.