Fi:Gramps 4.0 Wiki-käyttöohje - Tietojen syöttäminen ja muokkaaminen: Tarkemmin - osa 1

From Gramps
Jump to: navigation, search
Gnome-important.png Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known Typographical conventions


Edellinen Hakemisto Seuraava
Edellisessa osassa sait lyhyen katsauksen, kuinka Grampsiin syötetään ja siinä muokataan tietoja. Täsä osassa paneudutaan näihin asioihin pajon tarkemmin.

Johdanto

Kuten edellä havaittiin, Gramps tarjoaa joukoittain näkymiä. Niistä jokaisessa voit syöttää ja muokata tietoja. Itse asiassa samaa informaatiota saa usein eri näkymien kautta.

Grampsissa tietoja syötetään ja muokataan dialogi-ikkunoissa. Koska käytämme tätä käsitettä usein, on syytä määritellä se:

Dialogi on ponnahdusikkuna, joka tarjoaa yhden tai useita lomakkeita tietyyn kategoriaan sopivan tiedon syöttämiseen ja muokkaamiseen. Esimerkkeinä Grampsin Muokkaa henkilöä ja Perhemuokkain dialogit.

Dialogi on usein "lehtiö", jossa on useita "kielekkeitä" (tabs) tietoen ryhmittelemiseksi. Esim. Muokkaa henkilöä -dialogissa on kielekkeet mm. Tapahtumille, Ominaisuuksille, Osoitteille ja Lisätiedoille.

Gramps-notes.png
Lisää, Poista ja Muokkaa painikkeet

Useimmiten Gramps käyttää + painiketta vastaamaan Lisää painiketta ,- painiketta vastaamaan Poista painiketta, and kuvaketta "kynä paperilla" osoittamaan Muokkaa toiminnallisuutta. Viittaamme jatkossa jälkimmäiseen Muokkaa+ painikkeena, kun taas + ja - vittaavat edellisiin painikkeisiin.

Yksityiskohdat

 1. Fi:Gramps 4.0 Wiki-käyttöohje - Tietojen syöttäminen ja muokkaaminen: Tarkemmin - osa 1: Opi henkilöiden, päivämäärien,perheiden ja suhteiden lisäyksestä Grampsiin
 2. Fi:Gramps 4.0 Wiki-käyttöohje - Tietojen syöttäminen ja muokkaaminen: Tarkemmin - osa 2: Opi tapahtumien, lainausten/lähteiden, paikkojen, arkistojen ja lisätietojen lisäyksestä Grampsiin
 3. Fi:Gramps 4.0 Wiki-käyttöohje - Tietojen syöttäminen ja muokkaaminen: Tarkemmin - osa 3: Opi ominaisuuksien (attributes) ja osoitteiden toiminnasta ja tietojen sulauttamisesta.


Edellinen Hakemisto Seuraava


Henkilötietojen muokkaus

Katsaus elementteihin

Kuva 7.1.1 Muokkaa henkilöä

Henkilön tiedot tallennetaan ja muokataan Muokkaa henkilöä dialogissa. Sen voi käynnistää eri näkymissä seuraavilla tavoilla:

Henkilöt kategoriassa:

Kaksoisnapsauta sen henkilön nimeä, jonka tietoja haluat muokata
Valitse nimi yhdellä napsautuksella ja napsauta sen jälkeen työkalupalkissaPäivitä painiketta.
Valitse nimi ja paina Enter .
Valitse Muokkaa Grampsin Päivitä -valikossa
Valitse Muokkaa valikosta, joka avautuu napsauttamalla nimeä oikealla painikkeella.
 • Suhteet kategoriassa: Aktiivisen henkilön tietojen muokkaamiseksi napsauta henkilön nimen vieresäolevaa Muokkaa painiketta.
 • Kaaviot kategoriassa: Kaksoisnapsauta laatikkoa, jossa on sen henkilön nimi, jota haluat muokata.

Kaikissa edellä olevissa tapauksissa avautuu Muokkaa henkilöä dialogi:


Dialogi-ikkunan yläosassa on kaksi osiota: Perustiedot henkilönEnsisijaisesta nimestä ja toinen osio Yleistä , jossa on Yksityisyys painike tietojen rajoittamiseksi viennissä ja tulosteissa, sukupuolen valitsin ja tunnuksen syöttökenttä. Toisessa osiossa voi lisäksi asettaa henkilön tiedoille Tilan (täydellinen, tehtävää, epävarma),minkä perusteella määräytyy Henkilö näkymän värikin.

Yläosion alla on"lehtiö", jonka lehdillä (tabs) on eri tietoryhmiä. Lehden napsautuksella lehti avautuu ja sen sisältö on muokattavissa.

Alhaalla olevasta OK painikkeesta kaikki muutokset päivittyvät kantaan ja dialogi sulkeutuu. Peruuta painikkeesta dialogi sulkeutuu ilman muutoksien talletusta. Jos lehtiössä on muutetu minkä tahansa tietoja, varoitusikkunassa annetaan seuraavat vaihtoehdot: sulje ilman muutoksien talletusta, peruuta peruuttaminen tai talleta muutokset.

Gramps-notes.png
Huomaa

OK painike tallettaa muutokset heti kantaan . Erilliseen Talleta toimenpiteeseen ei ole tarvetta, koska muutokset menevät kantaan heti.

Tango-Dialog-information.png
Vihje

Lehtiön kielekkeissä otsikko on vahvennetulla tekstityypillä silloin kuin lehdellä on tietoja. Otsikon ollessa normaalilla tekstityypillä tietoja ei ole.


Ensisijainen nimi osio

Ensisijainen nimi on käytössä Grampsin henkilön "nimenä". Voit määrittää asetuksissa, miten jokin nimi näytetään, ks. Gramps Preferences. Useimmiten näet Grampsissa vain ensisijaisen nimen. Vain ykstyiskohtaisissa raporteissa ja Grampsin tuottamassa nettisivustossa näytetään myös muut, vaihtoehtoiset nimet.

Gramps-notes.png
Haku toimii kattavasti

Grampsin nimen perustuvissa hakutoiminnoissa huomioidaan kaikki henkilöön liitetyt nimet, oli nimi ensisijainen tai vaihtoehtoinen.

Ensisijainen nimi osiossa näytetään tyypilliset henkilön perustamisessa annettavat tiedot henkilön nimestä. Nähdäksesi kaikki talletettavissa olevat tiedot nimestä napsauta Päivitä painiketta Ensisijaisen nimen jälkeen. Se avaa Name Editor dialogin.

Ensisijaisen nimen kentät ovat Henkilömuokkain dialogissa:

 • Etunimi, henkilön etunimi
 • Sukunimi, se osa henkilön nimestä, joka osoittaa perheen (suvun) johon henkilö kuuluu
 • Sukunimen etuliite, valinnainen osa sukunimessä, ei käytetä lajitteluissa; kuten de tai van jaJälkiliite, valinnainen osa nimessä, kuten nuorempi (Johann Strauss nuorempi) tai III, valitsin
 • Patronyymi, henkilön isästä tai muusta esivanhemmasta johdettu nimi ja Titteli, joka liitetään viittavaan henkilönimeen, kuten "tohtori" (Tohtori John H. Watson Sherlock Holmes-kirjoissa), valitsin,
 • Kutsumanimi, se etunimistä jota virallisesti käytetään henkilöstä. Esim. henkilöstä etunimiltään Jean Baptiste Jules käytettiin vain Baptiste etunimeä. Saksassa ja eräissä muissa paikoissa kutsumanimi oli alleviivattuna etunimistä, ks. myös here. Jotkut tutkijat käyttävät tätä kenttää myös lempinimen tai muokkaantuneen etunimen (Cristy vs.Cristina) rekisteröintiin, mutta tämä ei ole kutsumanimi-kentän oikeaa käyttöä. Kutsumanimi on käypä laillinen nimi. Luo lempinimet ja muut lyhyet nimimuunnokset vaihtoehtoisena nimenä, eri tyypillä.
 • Tyyppi Tällä kentällä erotetaan syntymänimi, avionimi, lempinimi, nimilyhenne jne). Suosittelemme, että ensisijaisena nimenä käytetään asiakirjoista useiimiten löytyvää virallisyhteyksissä käytettyä nimeä ja tallentamaan muut nimityypit Henkilömuokkain lehtiön Nimi lehdellä.

Perhenimi and Tyyppi kentät tarjoavat "automaattitäydennys" toiminnallisuuden: kirjoitaessasi kenttiin niiden alle ilmestyy valikko, jossa on kaikki sukupuussa olevat tapaukset, jotka vastaavat jo osittainkin antamaasi tietoa. On nopeampaa valita kannasta jo löytyvä kohde hiirellä tai nuolinäppäimillä kuin kirjoittaa pitkäkin teksti kokonaan.

Lempinimi on kuvaava nimi, jota käytetään virallisen etunimeen sijasta tai täydentäjänä. Perheen lempinimi on epävirallinen perheen nimi, jolla eriytetään saman sukunimen kantajista henkilöryhmiä. Perheen lempinimi viittaa usein mm. tilan tai maakunnan nimeen.


Yleinen osio

 • 'Sukupuoli valikossa valitaan henkilön sukupuoli : mies , nainen ja tuntematon .
 • Kenttä Tunnus näyttää GRAMPS tunnuksen, jolla tunnistetaan henkilö yksikäsitteisesti sukupuussa. Se auttaa erottamaan samannimiset henkilöt. Voit itse syöttää minkä tahansa ainutkertaisen tunnuksen. Jos et itse anna arvoa, valitsee Gramps puolestasi arvon.
 • Yksityisyys painikkeella voit merkitä henkilön tiedot yksityisiksi.
 • Tagit listalla voit asettaa omia tagejasi ja määrittää tutkimuksesi tilanteesta perustietoa.

Ensisijainen kuva

Henkilömuokkaimesa on oikeassa yläosassa kuva-alue. Kuva alue näyttää henkilöstä Galleriasta löytyvän ensimmäisen kuvan (jo sellainen löytyy).

Henkilölehtiön sivut

Kielekkeet näyttävät otsikoissaan seuraavia henkilöön liittyviä tietoryhmiä:

 • Tapahtumat:
Kuva 7.1.2 Tapahtumat lehti
Tapahtumat lehdellä voi katsella ja muokata henkilöön liittyviä olennaisia tapahtumia. Sivun alaosassa listataan kaikki sellaiset sukupuuhun talletetut tapahtumat. Yläosassa näytetään valittuna olevasta tapahtumasta tarkemmat tiedot, jos niitä löytyy. + , Edit ja - painikkeilla voit lisätä, muokata ja poistaa tapahtuman sukupuusta. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vain, jos listasta on valittu tapahtuma.


 • Nimet:
Kuva 7.1.3 Nimet lehti
Nimet lehdellä voi katsella ja muokata henkilöön liittyviä valinnaisia nimiä. Sivun alaosassa listataan kaikki sellaiset sukupuuhun talletetut valinnaiset nimet. Yläosassa näytetään valittuna olevasta valinnaisesta nimestä tarkemmat tiedot, jos niitä löytyy. + , Edit ja - painikkeilla voit lisätä, muokata ja poistaa vaihtoehtoisen nimen sukupuusta. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vain, jos listasta on valittu vaihtoehtoinen nimi.
Kun lisäät uuden nimen tai päivität nimeä, Nimimuokkain dialogi tulee käytettäväksi. Nimimuokkaimen kuvaus, ks. Name Editor section


 • Lähteet ja lainaukset
Kuva 7.1.4 Lähteet ja lainaukset lehti
Lähteet ja lainaukset lehdellä voit katsella ja dokumentoida keräämiäsi lähteitä ja niistä otettuja lainauksia.
Lähteet voivat yleisiä, ja eivät sellaisenaan liity yksittäiseen tapahtumaan, mutta antavat kuitenkin tietoa henkilöstä. Esmerkiksi, jos Martta-tädin muistlmat mainitsevat pojanpojan lapsen Paavon, tutkija voi hällä syyllä olettaa Paavon todella olleen olemassa. Tutkija kirjaa Martta-tädin muistelmat lähteenä, joka oikeuttaa tähän päätelmään.
Tango-Dialog-information.png
Vinkki

Yksittäiseen tapahtumaan liittyvät lähteet on parasta tallentaa ao. tapahtuman lähteeksi (Tapahtumat lehdellä) eikä henkilön lähteenä. Henkilön Lainaukset lehteä on parasta käyttää niiden lähteiden tallentamiseen, jotka eivät liity mihinkään muuhun tietoon.


Keskiosassa on listattuna viittaukset kaikkiin sukupuun lähteisiin, jotka liittyvät ao. henkilöön. + , Edit ja - painikkeilla voit lisätä, muokata ja poistaa lähdeviittauksia henkilöön. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vain, jos listasta on valittu lähdeviittaus.
Muokkauksen yhteydessä voit muuttaa lainauksessa olevia tietoja (ainutkertaisia tälle henkilölle) kuin myös jaettuja lähdekohteita, ks. Editing Citations.


 • Ominaisuudet:
Kuva 7.1.5 Ominaisuudet lehti
Ominaisuudet voit katsella ja asettaa henkilölle ominaisuuksia. Voit täysin vapaasti määritellä ja käyttää ominaisuuksia. Ominaisuuksia voidaan esimerkiksi asettaa kuvaamaan henkilön fyysisiä tai luonteen piirteitä.
Huomaa että jokainenOminaisuudet dialogissa listattu ominaisuus koostuu kahdesta osasta : ominauudesta itsestään ja siihen liitetystä arvosta. Tämä ns. "Parametri-Arvo" parittaminen voi helpottaa sinua tutkimuksesi organisoimisessa ja systematisoinnissa. Jos esimerkiksi määrität "Hiusväri" ominaisuuden henkilölle, "Hiusväri" on sen jälkeen valittavissa kaikkien mudienkin henkilöiden ominaisuudeksi. Henkilölle A Hiusvärin arvo vo olla "punainen", henkilölle B "ruskea" jne. Samalla tavalla voit määrittää ominaisuuden "Puheliaisuus" ja käyttää arvoa "valtava" erityisen puheliaan henkilön kohdalla.
Dialogin alaosassa listataan kaikki sukupuuhun tallennetut ominaisuudet. Listan yläpuolella näytetään valittuna olevasta ominaisuudesta tarkemmat tiedot, jos niitä löytyy. + , Edit ja - painikkeilla voit lisätä, muokata ja poistaa ominaisuuden sukupuusta. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vain, jos listasta on valittu ominaisuus.
Jos muokkaat ominaisuutta, avautuu Ominaisuusmuokkain dialogi.
Gramps-notes.png
Gedcom

Useat etukäteen määritellyt ominaisuudet viittaavatGEDCOM standardin määrittelemiin arvoihin.


 • Osoitteet:
Kuva 7.1.6 Osoitteet lehti
Osoitteet lehdellä voit katsella henkilön eri osoitteita. Suosittelemme, että käytät henkilön asuinpaikan tallentamiseen Asuinpaikka-tapahtumaa. Osoitteet-lehti on Grapsissa tarjolla lähinnä GEDCOM standardin noudattamisen vuoksi, osoitteiden käyttötarkoitus liittyy vain postittamiseen.
Lehdellä on listattuna kaikki sukupuuhun talletetut osoitteet. Lehden alaosassa näytetään valitusta osoitteesta tarkemmat tiedot. + , Muokkaa ja - painikkeilla voit lisätä, muokata ja poistaa osoitteen sukupuusta. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vain, kun listasta on valittuna osoite.
Osoitetta muokataan Fi:Gramps_4.0_Wiki-käyttöohje_-_Tietojen_syöttäminen_ja_muokkaaminen:_Tarkemmin_-_osa_2#Arkistojen_tietojen_muokkaus Osoitemuokkauksen dialogissa.
Joissakin raporteissa voi rajoittaa elossa olevien henkilöiden tietojen näyttämistä. Erityisesti osoitteet piilotetaan.


 • Lisätiedot:
Kuva 7.1.7 Lisätiedot lehti
Lisätiedot lehdellä voi tallentaa henkilöstä sellaista tietoa, joka ei luontevasti sovi muihin tietojen tallennustapoihin Grampsissa. Lehdellä voi myös lisätä tekstejä, jotka haluat lisätä sukupuuhusi. Lisätiedot on myös linkitetävissä useaan kohteeseen. Lehdellä on tavanomaiset painikekuvakkeet: lisää, valitse nykyinen lisättäväksi, muokkaa valittua, poista ja vaihda lisätietojen järjestystä.
Kun muokkaat lisätietoa, sinun käyttöösi avautuu Note Editor.


 • Galleria:
Kuva 7.1.8 Galleria lehti
Galleria lehdellä voit katsella ja tallettaa henkilöön liittyviä valokuvia photos, videoita ja muita mediatiedostoja. Lehden keskiosassa on lista näistä. Kaikista kelvollisista kuvista näytetään esikatselukuva. Muista kohteista kuten äänitteistä, videoista jne näytetään vain tiedostotyypin kuvake.
Tango-Dialog-information.png
Vihje

Gallerian ensimmäinen kuva näytetään myös Yleistä lehden Kuva -alueella.

.

+ , Muokkaa ja - painikkeilla voit lisätä kuvan tietokantaan, linkata jo kannasta löytyvään kuvaan, muokata kuvaa ja poistaa medietiedston henkilön galleriasta. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vain kun listalta on valittu mediatiedosto. Silloin avautuu Media reference editor
Gramps-notes.png
Huomaa

Mediatiedoston poistaminen henkilön galleriasta ei poista sitä tietokannasta. Vain viite tiedostoon poistuu henkilön tiedoista.


 • Internet:
Kuva 7.1.9 Internet lehti
Internet lehti näyttää henkilön kannalta olennaiset nettiosoitteet ja kuvaavan otsikon osoitteelle.. Osoite tallennetaan tavanomaisessa muodossaan, esim. http://gramps-project.org, sähköposti, nettisivu, ...
Lehden alaosassa on listattuna nettiosoitteet kuvauksineen. Yläosassa näytetään listassa valitun osoitteen tarkentavia tietoja (jos löytyy). + , Muokkaa , and - painikkeilla voit lisätä, muokata ja poistaa nettiosoitteita. "Siiry" painike (jonka kuvakkeessa on vihreä nuoli ja keltainen ympyrä ) avaa selaimesi ja siirtää sinut valitulle sivulle. Huomaa että Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vasta kun listalta on valittu osoite.


 • Suhteet
Kuva 7.1.10 Suhteet lehti
Suhteet lehdellä voit katsella ja päivättää sukupuussa olevien henkilöiden välisiä suhteita. Suhteissa voi olla kummit, perheystävät ja kaikki muutkin suhteet, joita haluat tallentaa. Kummisuhde viittaa kummiin, joka löytyy myös kannasta. GEDCOM standardikin toteaa states "A word or phrase that states object 1's relation is object 2". Esmerkikuvassa Lewis Garnerin kummi on John Adkins. Jos suhde liittyy tiettyyn ajanjaksoon tai tapahtumaan, käytä suhteen sijaan Tapahtumaa. Useita henkilöitä voidaan liittää tapahtumaan, ja kukin omassa roolissaan.


 • MAP
Kuva 7.1.11 MAP lehti
MAP lehdellä voidaan katsella ja muokata mormoniuskontokunnan sakramentteihin liittyvää tietoa. Tieto seuraa GEDCOM standardia.
These are LDS Baptism, Endowment, and Sealed to Parents ordinances, as labeled inside the tab. Each ordinance is described by its date, LDS temple, and Place where it happened.
An additional pop-up menu, "Parents," is available for the Sealed to Parents ordinance. Each ordinance can be further described through the selections available in the Status pop-up menu. It can also be include notes and references to sources through the corresponding Sources... and Note buttons.


 • Viitteet
Kuva 7.1.12 Viitteet lehti
Viitteet lehden toiminnallisuus dokumentoitava!


Päivämäärien muokkaus

Tässä osiossa kuvataan päivämäärien tallentaminen ja muokkaaminen. Päivämäärät ovat niin tärkeitä sukututkimuksessa, että Gramps näkee erityistä vaivaa säilyttääkseen ja hyödyntääkseen kaikkea saatavilla olevaa päivämäärätietoa.

Tieto voidaan syöttää päivämääräkenttään tai käynnistämällä Päivämäärän valinta dialogin. Molempia menettelyitä kuvataan alla, mutta ensin käydään läpi joitain tärkeitä päivämäärien ominaisuuksia Grampsissa.

Päivämäärätyypit

Päivämääräton Grampsissa luokiteltu seuraaviin tyyppeihin:

 • Tavanomainen: Tavanomaisessa (regular) päivämäärässä on määritelty päivä, kuukausi ja vuosi. Se voi olla täydellinen (esim englanniksi June 6, 1990 tai suomeksi 6.6.1990, 6 kesä 1990 tai kesä 6 1990)) tai osittainen (July 1977 tai tammi 1977).
 • Ennen: Ennen "before" päiväys todentaa tapahtuman tapahtuneen ennen tiettyä päivämäärää (täydellistä tai osittaista).
 • Jälkeen : Jälkeen "after" päiväys todentaa tapahtuman tapahtuneen tietyn päivämäärän (täydellisen tai osittaisen) jälkeen.
 • Väli: Väli "range" kuvaa aikavälin, jolloin tapahtuma tapahtui.

Esim. "between January 1932 and March 1932." , suomeksi "välillä tammi 1932 - maalis 1932)

 • Jakso: Jakso "span" kuvaa aikavälin, jolloin tietty olotila oli voimassa.

Esim. "from May 12, 2000 to February 2, 2002." , suomeksi "alkaen 12.3.2000 ja päättyen 2.2.2002".

Päivämäärän muodot ja parserointi

Päivämäärät voi siis syöttää Grampsiin eri muodoissa. Numeerinen oletusmuoto määräytyy tietokoneen maa-asetuksista; DD.MM.YYYY on käytössä laajasti Euroopassa, MM/DD/YYYY Yhdysvalloissa jne.

Tavanomaisten päivämäärien lisäksi Gramps tunnistaa muitakin ilmauksia: ennen, jälkeen, noin, välillä ja kestäen. Se ymmärtää myös laadun: arvioitu tai laskettu. Se tukee siis myös osittaisia päivämääriä ja vaihtoehtoisia ajanlaskujärjestelmiä eli kalentereita. Alempana on lista päiväyksien syöttämissäännöistä, joilla onnistuu tarkka päivämäärien parserointi.

Gramps-notes.png
Päiväyksien syöttämissäännöt

Lista pätee vain Grampsin englanninkieliseen versioon. Seuraaville kielille Gramps antaa myös lokalisoidun parserointituen:: Ranska, Saksa, Venäjä, Suomi, Hollanti, Espanja, Slovakia ja Ruotsi. Jos haluamallasi kieli ei ole tuettujen joukossa, on mahdollista että siinä pätevät muut säännöt. Seuraa vaistoasi ja kokeile tapoja, joilla päiväyksiä ilmaistaan kielelläsi. Jos mikään muu ei auta, käytä Date selection dialogia.

Tavanomaiset päiväykset kirjoitetaan suurin piirtein kuten kirjoittaisit ne auki:

 • Englanniksi: May 24, 1961 or January 1, 2004.
 • Suomeksi kelpaavat muodot 24 touko 1991, 24 toukokuu 1991, touko 24 1991 ja toukokuu 24 1991. Huomaa, että genetiivimuoto 24. tai muoto "toukokuuta" eivät kelpaa.

Muut kuin tavanomaiset päiväykset alkavat laatumääritteellä:

 • Englanniksi estimated or calculated. Example: est. 1961, or calc 2005.
 • Suomeksi arvioitu tai laskettuna

Huomaa, että määritettä ei tarvita tavanomaisissa päiväyksissä.

Mahdollisen laadun jälkeen annetaan tyyppimäärite:

 • Englanniksi: If the type is before , after , or about , you scan specify the type by writing "before", "after" or "about". If the type is a range, write "between DATE and DATE", and if the type is a span, write "from DATE to DATE". patterns, where DATE is a single date.
 • Examples: est from 2001 to 2003, before June 1975, est about 2000, calc between May 1900 and January 1, 1990.
 • Suomeksi toimitaan: Jos tyyppi on ennen , jälkeen tai noin voit määrittää tyypin kirjoittamalla "ennen", "jälkeen" tai "noin".
 • Esimerkkejä: ennen 1996, 1870 jälkeen
 • Jos tyyppi on aikaväli, kirjoita "päiväys1 ja päiväys2 välillä", ja jos tyyppi jakso, kirjoita "päiväys1 - päiväys2".

Osittaiset päiväykset kirjoitetaan jättämällä yksinkertaisesti pois tuntematon tieto (esim. kun päivää ei tiedetä, 3.1995 talletetaan 0.3.1995 tiedoksi. Samaten 5.1961 - 2004 kelpaa.)

Tango-Dialog-information.png
Vihje

Päivämäärien syöttösääntöjä ei ole helppo muistaa, siksi kannattaa käyttää tapahtuman päivämääräkentän oikealta puolelta avautuvaa Päivämäärän muokkain dialogia. Sen kautta voi syöttää myös puhtaasti tekstimuotoon jäävää päiväystietoa.


Kalenterit

Grampsin oletus on gregoriaaninen kalenteri, joka on käytössä Suomessakin. Tällä hetkellä Gramps tukee vaihtoehtoisina kalentereina: Julian, Hebrew, French Republican, Julian, Islamic, Persian ja Swedish alternate calendars. Jos haluat ilmoittaa päivämäärän olevan jostain vaihtoehtoisesta kalenterista, lisää kalenterin nimi tekstimuotoisen päiväyksen perään, esim. "January 9, 1905 (julian)".

Tango-Dialog-information.png
Kalenterin vaihtaminen

Jälkimmäinen ohje ei toimi ainakaan suomentajan työasemassa. Päivämäärän muokkaimen ylärivillä näkyy käytössä oleva kalenteri, joka on vaihdettavissa vain Muokkaa>Asetukset>Näyttö kautta.


Ruotsalainen kalenteri

The Swedish king, Karl XII, decided that Sweden should start using the Gregorian calendar. However, it was planned to take place gradually by skipping 11 leap days starting 1700-02-29 and end by 1744. So 1700-02-28 was followed by 1700-03-01. This took place during the Great Nordic War and the leap days were kept 1704 and 1708. In January 1711 the same king decided that Sweden should return to the Julian Calender by 1712-03-01. In order to be in phase, an extra day was inserted on 1712-02-30. And that was the end of the Swedish Calendar. Sweden converted to Gregorian in 1753-03-01, by skipping dates between 1752-02-18 and 1753-02-28.

Voit syöttää ruotsalaisen kalenterin mukaisia päivämääriä vain jaksolle 1.3.1700 - 30.2.1712. Tämän kalenterin ollessa päällä muut päivämäärät merkitään epäkelvoiksi ja ne on korjattava.

Tango-Dialog-information.png
Ruotsalainen kalenteri

Ruotsalainen kalenteri oli aikanaan voimassa myös Suomessa. Kalenteri on vaihdettavissa Muokkaa>Asetukset>Näyttö kautta.


Rinnakkaiset päivämäärät

Dual-dated dates (also called "double dating", "slash dates", and sometimes "Old Style/New Style" dates) appear like "Jan 23, 1735/6". Often mistaken as a year uncertainty, this actually has a specific historic meaning. The dual dated date represents a time when an area was in a transition between moving to January 1 as the beginning of the new year. Thus Jan 23, 1735/6 is an indication to make it clear what date is being referred to. In this example, "Jan 23, 1736" might have occurred after "Jun 23, 1736".

England and the American colonies didn't officially accept the "Jan 1" as the new year date until 1752. Before 1752, the English government still officially observed March 25 as the first of the year, whereas most of the English population observed January 1 as the first of the year. Many people therefore wrote dates falling between January 1 and March 25 in the dual-dated format.

Sometimes, a dual date may appear as a fraction, as in this grave stone (170 and 3/4, which means 1703 and 1704):

Kuva 7.1.13 Hautakivi


Marking a date as dual dated can be done by simply putting a slash between the years. For example:

 • 1721/2
 • 1719/20
 • 1799/800

These slash-years can appear anywhere in a date that a regular year can appear.

Dual-dated dates are currently represented in the Julian calendar so their month and day will be the same as that in the textual representation.

Tango-Dialog-information.png
Koskeeko Suomea?

Rinnakkaiset päivämäärät näyttävät koskevan vain jenkkilää. On hyvä kuitenkin huomata, että "1836/1837" tapaista päivämääräilmaisua ei saa käyttää korvaamaan informaatiota "1837-1838". Väliviiva notaatio on se oikea!


Uudenvuoden juhlapäivä

With dual-dated dates (and other dates) you may know that the new year was celebrated on a day other than January 1. To indicate this in Gramps, put the month/day code in parentheses, after the calendar (if one). For example:

 • Jan 20, 1865 (Mar25)
 • Jan 20, 1750 (Julian,Mar1)
 • Feb 23, 1710/1 (Mar25)

To indicate the beginning of a year that is different from that of January 1, you use the following codes:

 • Jan1
 • Mar1
 • Mar25
 • Sep1

You can put that as the only item in parenthesis, or right after a calendar name (comma, and no space).

Note that if new year's day is not Jan 1, then January will come after December that year. Dates with new year day codes will be sorted appropriately.

Tango-Dialog-information.png
Koskeeko Suomea?

Rinnakkaiset päivämäärät näyttävät koskevan vain jenkkilää. On hyvä kuitenkin huomata, että "1836/1837" tapaista päivämääräilmaisua ei saa käyttää korvaamaan informaatiota "1837-1838". Väliviiva notaatio on se oikea!Päivämäärän kelvollisuuden osoittimet

Kuva 7.1.14 Päiväyksen valinta dialog

Gramps tarkistaa päivämäärät.

Vaikka osittaiset päiväykset eivät täysin määritä päivämäärää, ne sallivat ainakin jonkun tyyppisiä päiväysvertailuita.

Punainen ruksi päivämäärän vieressä osoittaa, että sitä ei ole hyväksytty kelvolliseksi päivämääräksi (esim. ("juhannus 1930") tai "Helsingin olympiavuonna". Täsätapauksessa päiväys talletetaan tekstinä eikä se siten ole käytettävissä päivämäärien vertailuissa. Onkin parasta välttää sellaisten päiväystietojen syöttämistä. Olisikin parempi syöttää ensin "joulukuu 1961" ja sitten sen lisätiedoksi "jouluviikolla 1961".

Henkilönäkymä näyttää oletusarvoisesti kelpaamattoman päiväyksen "vahvennettuna". Tyylin voi muuttaa, ks. Preferences.


Päivämäärien syöttö graafisessa käyttöliittymässä

Yllä selvitetyt ksäittelysäännöt riittävät useimpiin tavallisiin päiväyksiin, mutta voit käyttää myös Päivämäärän valinta dialogia. Siitä on hyötyä erityisesti monimutkaisten päivämäärien rakentamisessa siten, että Grams ymmärtää tarkoituksesi. Päivämäärän valinta dialogin saa käyttöön napsauttamalla päivämäärän vieressä olevaa painiketta.

Kalenteri valikossa voit valita oletuksena olevan gregoriaanisen kalenterin sijaan toisen kalenterin. Laatu valikossa voit valita vaihtoehdoista Tavanomainen, Arvioitu ja Laskettu. The Tyyppi valikossa voit määrittää päiväyksen tarkan tyypin: Tavanomainen, ennen, jälkeen, noin, väli, jakso ja tekstinä. Päivämäärä rakennetaan asettamalla päivä, kuukausi ja vuosi. Jos tyyppi on väli tai jakso, Toinen päivämäärä tulee näkyviin. Viimeisenä vaihtoehtona Tekstikommentti anta tallettaa vapaamuotoisen tekstitiedon päivämäärän kanssa.

Gramps-notes.png
Tärkeä kommentti päiväyksestä

Päiväyseen liittyvä tärkeä kommentti on parempi kirjata tapahtuman lisätietoon kuin Päivämäärän valinta dialogin Tekstikommentti-kenttään. Siinä ollut parserointia edeltävä kommentti kirjoitetaan yli.


Suhdetietojen muokkaus

Tiedot suhteista talletetaan ja muokataan Perhemuokkain dialogissa. Dialogin saa esille usealla tavalla:

Suhteet kategoriassa: napsauta Muokkaa painiketta perheessä, jota haluat muokata.

Perheet kategoriassa: valitse listasta perhe, napsauta sitten työkalupalkin Muokkaa painiketta tai napsauta kahdesti perhettä.

From Kaaviot kategoriassa: osoita hiirelä puolisot yhdistävää mustaa viivaa, napsauta hiiren oikealla ja valitse Muokkaa avautuvasta valikosta tai napsauta kahdesti mustaa viivaa.

Kaikki nämä menetellyt avaavat Perhemuokkain dialogin:

Kuva 7.1.15 Perhemuokkain

Dialogin yläosassa on perheen muodostavasta "pariskunnasta": nimet, syntymä- ja kuolintiedot. Yläosassa on myös painikkeet isän/äidin lisäämiseen, poistamiseen perhestä sekä molempien muokkaamiseen, sekää kentät perhetunnuksen ja parisuhteen tyypin muokkamiseen. Myös perheeseen liittyvät tagit on lisättämissä ja muokattavissa täällä.

Gramps-notes.png
Huomaa

Perhe voi muodostua vain yhdestä vanhemmasta, jolla on lapsi. Ainoankin vanhemman voi poistaa perheestä ilman, että perhe poistuisi.

Pääosan näkymästä vie lehtiö, jonka lehdillä on niiden kielekenimien mukaisissa ryhmissä perhesuhteisiin liittyvät muut tiedot. Sivulle pääsee napsauttamalla kielekettä. Alimpana ovatOK ja Peruuta painikkeet. OK painikkeesta tallentuvat kaikkien lehtien muutokset ja dialogi sulkeutuu. Peruutus painike sulkee dialogin ilman tietojen tallentamista. Jos tässä tapauksessa oli jollakin lehdellä tallentamatonta tietoa, sovellus kysyy vielä varmistuksen. Vielä jatkaa poistumusta, peruuttaa peruutuksen tai tallettaa muutokset.

Gramps-notes.png
Huomaa

OK painike tallettaa tiedot välittömsäti. Grampsissa ei ole erillistä "talleta" toiminnallisuutta.

Tango-Dialog-information.png
Vihje

Jos kielekkeen nimi on vahvennetetulla tekstillä, lehdellä on tietoa. Muuten kielekkeen nimi on tavanomaisella tekstityypillä.


Suhdetiedot osassa on perustiedot suhteista. Tunnus kentässä on tunnus, jolla suhde on talletettu kantaan. Anna Grampsin muodostaa tunnukset. Tyypit (kuten Naimaton, Naimisissa jne.) valitaan pudostusvalikosta.


Perheen muokkauslomakkeen lehdet

Lehtiön lehdille on ryhmitetty tiedot suhteesta:

 • Lapset
Kuva 7.1.16 Lapset lehti
The Lapset lehdellä voit katsella ja muokata perheen lapsiasuhteita. + painikkeella lisätään uusi henkilö kantaan ja lapseksi tähän perheeseen. Valitse painikkeella valitaan kannassa oleva henkilö lapseksi perheeseen. Muokkaa painikkeella muokataan lapsen ja vanhempien suhdetta. - painikkeella poistaan henkilön lapsisuhde perheeseen. Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vasta kun lapsi on valittu listasta.
Gramps-notes.png
Huomaa

Lapsen poistaminen listasta ei poista häntä kannasta. Vain lapsisuhde poistuu.

Tango-Dialog-information.png
Vihje

Käytä (ylös/alas) nuolinäppäimiä tai valitse/raahaa menettelyä muuttaaksesi lasten järjestystä listassa. • Tapahtumat
Kuva 7.1.17 Tapahtumat lehti
The Tapahtumat lehdellä voit katsella ja muokata perheeseen liittyviä tapahtumia. + painikkeella lisätään uusi tapahtuma kantaan ja tähän perheeseen. Valitse painikkeella valitaan kannassa oleva henkilö lapseksi perheeseen. Muokkaa painikkeella muokataan lapsen ja vanhempien suhdetta. - painikkeella poistaan tapahtuma kannasta. Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vasta kun tapahtuma on valittu listasta.
Gramps-notes.png
Huomaa

Tapahtuman poistaminen listasta ei poista sitä kannasta. Vain linkki perheeseen poistuu.


 • Lähdelainaukset
Kuva 7.1.18 Lähdelainaukset lehti
Lähdelainaukset lehdellä voit katsella ja muokata listaa viittauksista lähteisiin, jotka todentavat suhteita. Ne saattavat olla myös epävirallisia näyttöjä, ei virallisia dokumentteja. For example, if Aunt Martha's memoirs mention that her great-grandson Paul was married, the researcher may take this as evidence of the relationship between Paul and his wife existed and cite the memoirs as the source for this assumption.
Tango-Dialog-information.png
Vinkki

Tapahtumiin kuten avioitumisiin ja eroihin liittyvät lähteet on parempi tallettaa ao. tapahtumien yhteyteen, Tapahtumat lehdellä.


+ painikkeella lisätään uusi lähdelainaus kantaan ja tähän perheeseen. Valitse painikkeella valitaan kannassa oleva lähdelainaus. Muokkaa painikkeella muokataan lähdelainausta. - painikkeella poistaan lähdelainaus kannasta. Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vasta kun tapahtuma on valittu listasta.

Gramps-notes.png
Huomaa

Lähdelainauksen poistaminen listasta ei poista sitä kannasta. Vain linkki perheeseen poistuu.


 • Ominaisuudet
Kuva 7.1.19 Ominaisuudet lehti
Ominaisuudet lehdellä voit katsella ja muokata perheeseen liittyviä ominaisuuksina tallettavia tietoja. + painikkeella lisätään uusi ominaisuus kantaan ja tähän perheeseen. Valitse painikkeella valitaan kannassa oleva ominaisuus perheeseen. Muokkaa painikkeella muokataan ominaisuutta. - painikkeella poistaan ominaisuus kannasta. Muokkaa ja - painikkeet ovat käytettävissä vasta kun tapahtuma on valittu listasta.


 • Lisätiedot
Kuva 7.1.20 Lisätiedot lehti
Lisätiedot lehdellä voi katsella ja kirjata perhesuhteisiin liittyviä lisäetoja,kun ne eivät sovellu ominaisuuksien tarjoamaan "parametri-arvo" tyyppiseen tallentamiseen. Lisätiedot on normaali tekstinsyöttöalue..

Muokkaa valinnalla voit määrittää, mite teksti näkyy raporteissa ja nettisivuilla. Jos valitset "Siirretty" , generoituun tekstiin on vaihdettu yksi ainoa välilyönti usean välilyönnin sijaan ja vain yksi rivinpäättymismerkki. Yksi tyhjä välirivi tulkitaan kappaleen vaihdoksi, useammat tyhjät rivit ohitetan.

Jos valitset "Muotoiltu"vaihtoehdon,teksti näkyy raporteissa ja nettisivuilla juuri siinä muodossa kuin se näkyy Lisätiedot dialogissa.


 • Galleria
Kuva 7.1.21 Galleria lehti
The Gallery tab lets you store and display photos and other media objects associated with the relationship. The central part of the window lists all such objects and gives you a thumbnail preview of image files. Other objects such as audio files, movie files, etc., are represented by a generic Gramps icon. The buttons + , Select , Edit , and - let you add a new image, add a reference to an existing image, modify an existing image, and remove a media object's link to the relationship. Note that the Edit and - buttons become available only when a media object is selected from the list.


 • LDS
Fig. 7.1.22 LDS tab
The LDS (Latter Days Saints) tab displays information about the LDS Sealed to Spouse ordinance. The data can include date, LDS temple, and Place. The status of the ordinance can be described through the selections available in the Status pop-up menu and can also be referenced in the corresponding Sources... and Note buttons.

To edit source data, switch to the Sources View and select the desired entry in the list of sources. Double-click that entry or click the Edit icon on the toolbar to invoke the following Source Editor dialog: The main part of the window displays four notebook tabs containing different categories of information. Click a tab to view or edit its contents. The bottom part of the window has OK and Cancel buttons. Clicking OK will apply all the changes made in all tabs and close the dialog window. Clicking the Cancel button will close the window without applying any changes.

Gramps-notes.png
Note

Clicking OK will immediately save changes to the database (write on disk). All changes are immediate.

Tango-Dialog-information.png
Tip

If a tab label is in boldface type, this means it contains data. If not, it has no data.Edellinen Hakemisto Seuraava